Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

Merjünk beszélni róla!

Az orvos hibázik: tabu vagy sem?

Azt hiszem, itt az ideje, hogy változtassunk az orvoslás kultúráján, illetve annak egy fontos aspektusán. A változás akár egyetlen orvossal is indulhat, akár én is lehetek ez az orvos, úgy hiszem, elég régen gyakorlom már a szakmát ahhoz, hogy feladjak egy keveset abból a hamis presztízsből, amit a foglalkozásomból nyertem.

Dr. Brian Goldman ez után a kezdet után egy baseballhasonlattal folytatja, melynek lényege az lenne, hogy egy baseballjátékost akkor sorolunk a nagyon jó kategóriába, ha tízből háromszor sikerül beletalálnia a repülő labdába. Amennyiben ez az arány tízből négyre emelkedik, akkor az a játékos a legendás jelző tulajdonosa lesz.

Vajon mit szólnánk, kérdi ezután dr. Goldman, ha alhasi panaszok esetén az orvos 30 százalékos biztonsággal állítaná, hogy vakbél okozza a fájdalmakat? Ha negyven százalékban jönne rá a helyes diagnózisra, megadnánk neki a “legendásan jó orvos” címet? Van-e valami fogalmunk arról, hogy egy orvos tízből hányszor „talál bele”?

A válaszért kattintson ide.

(forrás: nőStények)
Share on Tumblr
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!