Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

Mit tegyek, ha belém bújt?

Kullancs, kullancs gyere ki!

Itt a tavasz! Ha másból nem, abból tutira biztos, hogy megjelentek az éjszaka kullancsot magukon felfedezők az ügyeletben, és orvos általi eltávolítást követelnek sápadtan, mert ők nem mernek hozzányúlni.

Itt és most nem fogok a kullancs egész természetrajzából fontoskodni. A terjesztett betegségek közül itthon kettő fontos, a borreliózis azaz Lyme-kór és a kullancs-agyvelőgyulladás.
Fontos: nincs pánikszerű emelkedés a megbetegedések számában, Epinfó, ÁNTSZ, meg lehet nézni. Ezen kívül a kullancs-encefalitis elleni védőoltás-sorozatot is be lehet adatni.
Magánvélemény: a méhnyakrák ellenit, rota ellenit, hemofilusz ellenit és bárányhimlő ellenit sokkal fontosabbnak tartom, nem beszélve a H1N1 és tsa elleni oltásokról.
De ha sokat túrázunk, adassuk be, ez érvényes a gyerekekre is.

Mit tegyünk, ha ezt a félelmetes vadállatot észleljük a testünkön vagy a gyerek testén?

A teljes cikket itt olvashatja.

(forrás: nőStények)
Share on Tumblr
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!