Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

…mert a szerkesztő is anya

A szerkesztő blogja: Külsőről és belsőről…

Nem a ruha teszi az embert… Nem mind arany, ami fénylik… és még sorolhatnánk a régi magyar szólásokat, melyek mind-mind a régi bölcsességről tanúskodnak, hogy ne külső jelek alapján ítéljük meg embertársainkat.

 

Pedig akárhogy is nézzük, az első benyomás mégiscsak ezen alapul, az első benyomás pedig – mint tudjuk – sok mindent befolyásol. Leszögezhetjük tehát, hogy fontos, de talán nem a legfontosabb. Mondom én – mások meg másként gondolják.
Itt van például a BeautifulPeople.com társkereső oldal, amibe a minap botlottam bele a világhálón barangolva. Ahogyan a nevéből is kiviláglik, ez a portál bizony a szép emberek találkozóhelye. Ugyanolyan szép embereké, mint amilyen a honlap megálmodója és tulajdonosa, Greg Hodge, aki New Yorkból irányítja a mára már 600 ezresre duzzadt szépséges közösség életét. A szabályok rendkívül egyszerűek: a tagságra ácsingózóknak be kell küldeniük önmagukról egy képet, a közösség pedig demokratikus szavazással eldönti, hogy a jelölt külső megjelenése megüti-e a kívánt mércét. Az utóbbi évtizedekben egyeduralkodó szépségideált tekintve egyáltalán nem meglepő például, hogy a túlsúly nem tartozik a pozitívan értékelt jegyek közé. Olyannyira nem tartozik oda, hogy a közelmúltban 5000 tagot éppen azért zártak ki a kivételezettek köréből, mert időközben annyi túlsúlyt szedtek magukra, hogy pusztán ettől a „csúnya” kategóriájába sorolódtak át.
A 2002-ben Dániában alapított portál másik kiötlője, Robert Hintze azt is elmondta az AFP hírügynökségnek, hogy nem titkolt céljuk, hogy segítséget nyújtsanak olyan leendő szülőknek, akik biztosak akarnak lenni abban, hogy gyermekükkel nem bánik majd szűkmarkúan a természet a külső jegyeket illetően, ezért biztosak akarnak lenni abban, hogy egy esetleges mesterséges megtermékenyítés során a petesejt- vagy spermiumdonor mindenképpen egy szép nő vagy férfi. Richard Paulson kaliforniai meddőségi szakértő végső soron semmi rosszat nem lát a társkereső oldal célkitűzéseiben, hiszen a meddőségi klinikák is végeznek némi válogatást a donorok között a külső jegyek alapján annak érdekében, hogy a mesterséges úton fogant gyermek minél jobban hasonlítson szüleire. Bár bizonyos tekintetben igazat kell adnom neki, azért egy pillanatra elgondolkodtam, én vajon tényleg azt szeretném-e, hogy Brad Pittre hasonlítson a gyerekem vagy inkább arra, aki felneveli majd – a maga hibáival és külső „fésületlenségeivel” együtt.
Bár Greg Hodge és Robert Hintze ötlete érdekes és némiképpen mulatságos is, én továbbra is azt gondolom, hogy nem a kilók és a külső megjelenés a legfontosabb. Más kérdés persze, hogy e tekintetben kétféle ismerősöm létezik: az egyik lépten-nyomon hangosan kiabálja, hogy nem ezen múlik a boldogság, míg a másik nem mondja ugyan, de első pillantásra ez jut róla mindenki eszébe. Eddigi tapasztalataim szerint az utóbbiakkal valóban minden rendben van, míg az előbbiekkel…
Dr. Simonfalvi Ildikó szerkesztő
Előző bejegyzés
Következő bejegyzés

Az alma meg a fájaPedig akárhogy is nézzük, az első benyomás mégiscsak ezen alapul, az első benyomás pedig – mint tudjuk – sok mindent befolyásol. Leszögezhetjük tehát, hogy a külső fontos, de talán nem a legfontosabb. Mondom én – mások meg másként gondolják.

Itt van például a BeautifulPeople.com társkereső oldal, amibe a minap botlottam bele a világhálón barangolva. Ahogyan a nevéből is kiviláglik, ez a portál bizony a szép emberek találkozóhelye. Ugyanolyan szép embereké, mint amilyen a honlap megálmodója és tulajdonosa, Greg Hodge, aki New Yorkból irányítja a mára már 600 ezresre duzzadt szépséges közösség életét. A szabályok rendkívül egyszerűek: a tagságra ácsingózóknak be kell küldeniük önmagukról egy képet, a 19 országból verbuválódó közösség pedig demokratikus szavazással eldönti, hogy a jelölt külső megjelenése megüti-e a kívánt mércét. Az utóbbi évtizedekben egyeduralkodó szépségideált tekintve egyáltalán nem meglepő például, hogy a túlsúly nem tartozik a pozitívan értékelt jegyek közé. Olyannyira nem tartozik oda, hogy a közelmúltban 5000 tagot éppen azért zártak ki a kivételezettek köréből, mert időközben annyi túlsúlyt szedtek magukra, hogy pusztán ettől a „csúnya” kategóriájába sorolódtak át.

A 2002-ben Dániában alapított portál másik kiötlője, Robert Hintze azt is elmondta az AFP hírügynökségnek, hogy nem titkolt céljuk, hogy segítséget nyújtsanak olyan leendő szülőknek, akik biztosak akarnak lenni abban, hogy gyermekükkel nem bánik majd szűkmarkúan a természet a külső jegyeket illetően, ezért mindent megtesznek, hogy egy esetleges mesterséges megtermékenyítés során a petesejt- vagy spermiumdonor mindenképpen egy szép nő vagy férfi legyen. Richard Paulson kaliforniai meddőségi szakértő végső soron semmi rosszat nem lát a társkereső oldal célkitűzéseiben, hiszen a meddőségi klinikák is végeznek némi válogatást a donorok között a külső jegyek alapján annak érdekében, hogy a mesterséges úton fogant gyermek minél jobban hasonlítson szüleire. Bár bizonyos tekintetben igazat kell adnom neki, azért egy pillanatra elgondolkodtam, én vajon tényleg azt szeretném-e, hogy Brad Pittre hasonlítson a gyerekem vagy inkább arra, aki felneveli majd – a maga hibáival és külső „fésületlenségeivel” együtt.

Bár Greg Hodge és Robert Hintze ötlete érdekes és némiképpen mulatságos is, én továbbra is azt gondolom, hogy nem a kilók és a külső megjelenés a legfontosabb. Más kérdés persze, hogy e tekintetben kétféle ismerősöm létezik: az egyik lépten-nyomon hangosan kiabálja, hogy nem ezen múlik a boldogság, míg a másik nem mondja ugyan, de első pillantásra ez jut róla mindenki eszébe. Eddigi tapasztalataim szerint az utóbbiakkal valóban minden rendben van, míg az előbbiekkel…

Dr. Simonfalvi Ildikó szerkesztő

Előző bejegyzés

Következő bejegyzés

Share on Tumblr
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!