Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

Elég lenne 30, de csak 18 perc jut

A nők lustábbak - vagy csak több jut rájuk?

Ha belegondolunk, mi mindennek kell beleférnie egy-egy napunkba, akkor nehezen tudunk azonosulni azzal a megállapítással, hogy a női nem a lustábbik nem. Pedig egy kutatás szerint ez pontosan így van.

Nem mozgunk eleget, ez van. Bezzeg a férfiak, ők igen.

Pedig napi 30 perc testmozgás elég lenne, de a nők többsége ennyit sem mozog. Ehelyett átlagosan csak 18 percet töltünk közepes intenzitású vagy intenzív testmozgással – mondják az Oregon Egyetem kutatói.

Ez pedig azért nem jó, mert… hát igen, egyrészt elhízunk. De ennél is nagyobb baj, hogy a tunya életmód úgynevezett metabolikus szindróma kialakulására hajlamosíthat. A metabolikus szindróma voltaképpen bizonyos kockázati tényezők csoportjának összefoglaló elnevezése, melybe a magas koleszterinszint éppúgy beletartozik, mint a magas vérnyomás vagy a testzsír jelentős fokú felszaporodása. Miért rossz ez nekünk – már azon kívül, hogy a közvélekedésben azért továbbra is makacsul tartja magát a „vékony = szép és sikeres, kövér = csúnya és lúzer” szemlélete? Nos, a metabolikus szindróma többféle betegség kialakulását is elősegítheti, melyek közül a legismertebb a szív koszorúereinek megbetegedése, a 2-es típusú cukorbetegség és a stroke (közismertebb nevén gutaütés vagy agyvérzés).

Paul Loprinzi által vezetett munkacsoport 1000 résztvevő bevonásával eredetileg arra volt kíváncsi, hogy milyen összefüggés van a fizikai aktivitás, a depresszió és a metabolikus szindróma között. 

A teljes cikket itt olvashatja.

(forrás: nőStények)
Share on Tumblr
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!