Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

Az élsport öl, butít és megnyomorít?

A SportGéza oldalon olimpiai bajnokok is mesélnek arról, hogy gyerekként verte őket az edzőjük papuccsal vagy úszódeszkával. Akkor biztosan nagyon megszenvedték a rajtuk elkövetett sérelmeket, de később sokan hajlamosak úgy visszatekinteni a bántalmazásokra, hogy az a sportkarrier velejárója.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy azokban az országokban sem kevesebb az élsportoló, ahol a gyermekjogokat a legmesszebbmenőkig érvényesítik − ezt Herczog Mária, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja mondja a cikkben. A gyermekjogokat pedig nehéz érvényesíteni, ha a gyerekek hallgatnak. Márpedig legtöbbször hallgatnak.

Magyarországon még nem készült olyan kutatás, amely felmérte volna, hogy az erőszak milyen formában és hogyan érinti a gyermekkorú sportolókat, az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja) külföldi felmérések alapján azonban átfogó képet alkotott, milyen veszélyek leselkednek leginkább a gyerekekre az edzők, a szülők vagy éppen a társak részéről. Háát… a sor hosszú és változatos: pszichológiai lealacsonyítás vagy lelki megalázás a nem, a testalkat vagy a teljesítmény alapján; indokolatlan nyomásgyakorlás kiemelkedő teljesítmény elérése érdekében; káros vagy szexuálisan megalázó beavatás, rituálék; olyan táplálkozás vagy fogyókúra, amely evészavarokhoz, például anorexiához vezet; fizikai büntetések, verés; dopping és egyéb teljesítménynövelő szerek használata; teljesítmény, versenyrészvétel megkövetelése sérülés esetén is (forrás: Unicef).

A teljes cikket itt olvashatja.

(forrás: nőStények)
Share on Tumblr
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!