Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

Elég-e a sok?

Hegyek és gyöngyök: a kötelezőkről

Az általános műveltség fogalma elég képlékeny lett az utóbbi időben, és egyre több felől hangsúlyozzák, hogy részét képezi a természettudományos tájékozottság meg a mindennapi gyakorlati ismeretek is.

Mégis, ha például a nemzeti alaptanterv tervezetéről beszélget az ember, amiben ugye a műveltség elég széles spektrumának az alapjai vannak jelen, előbb-utóbb mindig ugyanarra a kérdésre terelődik a szó mint legkardinálisabb problémára: a kötelező olvasmányokra. Úgy tűnik tehát, még mindig elsősorban a szépirodalmi olvasottsággal azonosítjuk a műveltséget, és ezt kérjük számon az oktatáson is.

Az új NAT elsősorban abban különbözik az eddigiektől, hogy konkrét műveltségi anyagot tartalmaz, azaz előírja, hogy milyen lexikális ismeretekkel kell a gyereknek rendelkeznie adott évfolyam végére. Ez az irodalomtanításra nézve azt jelenti, hogy megjelenik egy lista a kötelező olvasmányokról. Ez persze, mint a tervezet egésze, elég nagy vitát generált szakmai berkekben, több szervezet megfogalmazta ellenvéleményét. A kritika két fő iránya a mennyiség és a minőség volt, ez körülbelül lefedi az összes lehetőséget a belekötésre. Az utóbbi problémát, azaz hogy mely művek kerültek bele ebbe a kánonba és miért, mindjárt bővebben kifejtem. Az előbbit pedig röviden lehet ismertetni: nagyon sok. Rengeteg. Iszonyatos mennyiségű könyvet pakoltak itt össze, és ez nyilván a minőségi munka, az olvasásélmény és egyáltalán a hatékonyság rovására megy. Az index szerint közel 5000 oldalról van szó a középiskolában.

A teljes cikket itt olvashatja.

(forrás: nőStények)
Share on Tumblr
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!