Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

A szorongás ördögi kört indít be

Matekóra: mint a csapdába esett állat

A matekórán sokan szó szerint a túlélésre játszanak: a szakemberek feltételezése szerint ugyanis ilyenkor valami hasonló megy végbe, mint ami az állatok túlélési ösztönének alapját képezi, azaz a félelmetes feladatmegoldás során az agy spontán és intuitív üzemmódra vált ahelyett, hogy logikusan működne, vagyis gondolkodna.

A Psychological Science című lapban most közzétett eredmények azt jelzik, hogy a képletek és egyenletek világában kevésbé jól tájékozódó gyermekeknél olyan agyi aktivitást regisztráltak, mely pánikreakcióra és félelemérzésre utal, miközben a matematikai képességekért felelős agyi régiók aktivitása csökken. A kutatást vezető Vinod Menon pszichiáter és magatartástudományi professzor szerint: „Azoknál a gyermekeknél, akik matematikából gyengén teljesítenek, egy matekpélda hatására ugyanazok az agyi területek aktiválódnak, mint amelyek például egy pók vagy kígyó megpillantásakor, illetve egyéb, félelmet vagy szorongást kiváltó szituációkban. Igen figyelemreméltó és elgondolkodtató, hogy bár több mint egy évszázad telt el a jelenség felismerése óta, eddig még senkinek nem jutott eszébe feltenni a kérdést, hogy a matematika keltette szorongás miként mutatkozik meg az idegi aktivitásban.”

A teljes cikket itt olvashatja.

(forrás: nőStények)
Share on Tumblr
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!