Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

Több rövidebb vagy kevesebb hosszabb szünet

Milyen hosszú legyen a nyári vakáció?

Onnan lehet biztosan tudni, hogy itt a május megszaporodnak a sajtóban a nyári vakációról szóló híradások. Ki nyári táborokat hirdet, ki ahhoz ad tanácsokat, mit kezdjünk a gyerekkel.

Hoffmann Rózsa elmondta, hogy megkurtítják egy kicsit a nyári szünetet, mert szembetűnően nagy a diszkrepancia a szülők szabadsága és a nyári vakáció hossza között.

A „rövidebb kontra hosszabb” vita persze erősen megosztja az érintetteket.

Vannak a világnak olyan pontjai, például Dél-Korea, ahol a gyerekek csak öt hetet pihenhetnek a nyáron. No de a dél-koreai gyerekek között a legmagasabb a világon az öngyilkosságok aránya – vonnak rögtön párhuzamot a derék brit pedagógusok. Most már csak azt kéne tudni, hogy a kettő között van-e ok-okozati összefüggés – de ezt már megint csak én teszem hozzá.

nationmaster.com szerint egy magyar diák évente 971 órát tölt el az iskolapadban. Ezzel a középmezőnyben vagyunk, a „legszorgalmasabbak” a fülöp-szigeteki gyerekek 1467 órával, a legjobb dolguk pedig a finneknek van 713 órával. A nyári szünet a miénknél hosszabban, három hónapig tart Oroszországban, nagyjából azonos a miénkkel például Finnországban, és rövidebb például Szlovákiában, Szlovéniában vagy Ausztriában.

Teljes cikket itt olvashatja.


(forrás: nőStények)
Share on Tumblr
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!