Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

Az anyai hang csökkenti stresszt

Vacak napod van? Hívd fel anyukádat!

Vannak olyan napok, amikor az ember már délelőtt tíz körül megállapítja, hogy na, ma kár volt felkelni. A tudományos álláspont szerint ilyenkor az anyának megeresztett telefon a leghatásosabb, a hatás kulcsa az oxitocin.

Azt már régen tudjuk, hogy az anyai érintés képes arra, hogy oxitocin szabadítson fel, mostanában viszont már úgy gondolják, hogy a szóbeli érintkezés is elegendő ehhez. Ennek igazolására egy Leslie Seltzer nevű antropológus anya-gyerek párok gyerektagjainál stresszhatást alkalmazott, majd ezt követően véletlenszerűen három csoportot alakított ki. Az elsőben a gyerekek teljes kontaktusba kerülhettek édesanyjukkal, a másodikban csak beszélhettek egymással, míg a harmadikban semmilyen formában nem érintkezhettek egymással. 

Az előbbi kutatók legfrissebb vizsgálatukban arra voltak kíváncsiak, hogy az anya hangja, a verbális jelek vagy maga az üzenet tartalma a legfontosabb a lelki feszültség csökkentésében. A korábbi vizsgálatot most olyan formában ismételték meg, hogy 64, 7 és 12 év közötti lánynak egy nehéz matematikai feladványt kellett megoldaniuk három ismeretlen felnőtt előtt, akik végig közömbösen figyelték őket. Ezután négy csoportot alakítottak ki: az első csoport tagja egyáltalán nem beszélhettek édesanyjukkal, míg a másik három csoportban telefonon, személyesen vagy sms útján érintkezhettek.

Az eredmények itt olvashatók.

(forrás: nőStények)
Share on Tumblr
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!