Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

hirdetés

legfrissebb cikkek

A csajos délután nagyon jó dolog. Nem kell hozzá más, mint egy szabad délután, egy anya és egy darab lánygyermek és persze valami jó program. Ha több lánygyermek van, akkor mindegyiknek külön délután jár.

A közösségi oldalakon manapság már milliók böngészik naponta ismerősök és ismeretlenek képeit, munkahelyre és lerészegedési szokásokra vonatkozó adatait. De mi lehet elegendő ok arra, hogy valaki töröljön bennünket az ismerősei közül?

Az iskolában sokféle tudást tömnek a fejünkbe, ezek jelentős részét szóról szóra megtanulandó memoriterként – mondhatni magolásként. Ide tartoznak a versek is, melyek egy része eltűnik a feledés homályában, míg a többi nem.

Vannak a rendesek és a rendetlenek. És vannak, akik szerint nincs is igazi rendetlenség ott, ahol tíz perc alatt minden a helyére kerülhet. Tehát csak tíz perc különbözteti meg a rendeseket a rendetlenektől? Nem hinném.

Hasonlót a hasonlóval lehet gyógyítani – állítják a homeopátia hívei, de tudományosan bizonyítani mind ez ideig nem tudták. De úgy tűnik, vannak dolgok, amit bizonyítás nélkül is készséggel elhiszünk, mert el akarjuk hinni, míg...

A szeptemberi iskolakezdés a bevásárlásról is szól. Régebben a nagy- (és fontos) bevásárlásról, mostanság inkább a legfontosabb dolgok gyors beszerzéséről. Ahogy nőnek, úgy változik a fontossági sorrend is.

Hamarosan megint itt a szeptember, és egy hónapja már az is kiderült, kik azok, akik ősztől egyetemen vagy főiskolán folytathatják tanulmányaikat. Aminek a végeredménye néhány év múlva – szerencsés esetben – diploma lesz.

Nem a ruha teszi az embert… Nem mind arany, ami fénylik… és még sorolhatnánk a régi magyar szólásokat, melyek mind-mind a régi bölcsességről tanúskodnak, hogy ne külső jelek alapján ítéljük meg embertársainkat.

Bizonyára nem vagyok egyedül azzal a játékkal, hogy az utcán, buszon vagy villamoson megpróbálom kitalálni a szembejövőkről kik ők, honnan jönnek és hová tartanak. A játék a mobiltelefonok korában újabb elemmel bővült, hiszen…

Bár a hőmérőre vagy a csapadékmérőre nézve nem úgy tűnik, de nyár van. Hellyel-közzel, nagy hézagokkal ugyan, de itt a nyár. Ezzel együtt csúcsszezonja van bárminek, ami szomjoltásra alkalmas.

Hallgatom a híreket egyre emelkedő vízszintről, vízben álló, összedőlt házakról, életek munkájáról, mely egy pillanat alatt válik semmivé... a tudósításokat nézve és hallgatva eszembe jut egy negyven évvel ezelőtti tavasz, amikor…

Álmosan zötyög a kora reggeli busz. Kevesen vagyunk még, a diákok még csak ilyentájt kászálódnak ki az ágyból vagy a kakaójukat isszák. Fiatal srác száll fel, lehet vagy tizenhat-tizenhét éves. Nagyjából olyan, mint bármelyikünk, csak valami árnyalatnyi furcsa lebeg körülötte.

Az élet tele van veszélyekkel, és ez különösen a gyerekekre igaz, akik már életkoruk folytán is különösen sebezhetőek. Minden veszélyt persze úgysem tudunk elhárítani, de ez felmentést adhat-e az alól, hogy legalább azt ne engedjük közel hozzájuk, amit módunkban áll kivédeni?

Sokszor sok okosságot olvastam már arról, hogy első gyereknek könnyebb-e lenni vagy kistestvérnek. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy hányadik gyerek szülőjének könnyebb lenni. Az én véleményem határozott és egyértelmű: a második gyerekkel sokkal könnyebb a dolgunk.

A reggelek mindig egyformán zajlanak nálunk. Kezdődik egy nyugodt félórával, ami csak az enyém, amikor egy kávé mellett átfutom a postámat és végiggondolom az előttem álló napot. Még senki nem kér vagy kérdez tőlem semmit... 

Szomorú szürke tömeg vagyunk-e, vagy csak azt látjuk viszont, amit mi adunk? Őszintén hiszem, hogy az utóbbi, ehhez persze az kell, hogy a mindennapi érzelmi „adásvételben” ne csak kapni akarjunk, hanem képesek legyünk adni is.

Mi szükségeltetik ahhoz, hogy a gyerekünk legyen a „leggazdagabb” kamasz? Kell hozzá többek között két autó, ugyanennyi motorkerékpár, önálló lakrész a családi rezidencia mellett, többmilliós születésnapi parti, három laptop és még sok más.

Este hat óra van. Az uszodában zajlik az élet. A szélső sávban kis tökmagok róják nagy komolyan a hosszakat, faltól falig, oda-vissza, oda-vissza. Mindenki, egy ötéves forma, kicsit duci kisfiút kivéve. Neki ugyanis esze ágában sincs...