Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

hirdetés

legfrissebb cikkek

 Halló, gyöjjenek má ki, itt fekszik egy döglött borjú a Duna-parton!
 Uram, ön a mentőket hívta…
 Tudom, bazmeg, azonnal gyertek ki, nem értitek, egy döglött borjú!

Olyan korszakba léptünk, amikor már egy banális sérülés is halálos lehet, amikor a betegek az életükkel játszanak, amikor belépnek egy kórház kapuján - nyilatkozta Margaret Chan, a WHO igazgatója.

Hogy pontosan mi történt? Ott állt a gyerek a szoba közepén és két robotot épített éppen. Az egyik Harry, amásik Matthew. Aki akkor játszik vele, ha előbb megöli magát hozzá. Anya, azt hogy kell csinálni?

Azt hiszem, itt az ideje, hogy változtassunk az orvoslás kultúráján, illetve annak egy fontos aspektusán. A változás akár egyetlen orvossal is indulhat, akár én is lehetek ez az orvos,aki felad egy keveset szakmája hamis presztízséből.

Itt a tavasz! Ha másból nem, abból tutira biztos, hogy megjelentek az éjszaka kullancsot magukon felfedezők az ügyeletben, és orvos általi eltávolítást követelnek sápadtan, mert ők nem mernek hozzányúlni.

A transzplantációs listák a világon mindenhol az egészségügy kritikus pontjának számítanak, hiszen mindenhol többen várnak szervre, mint ahány beültethető szerv van.

A hétéves Denum Ellarby egy jónevű katolikus általános iskolába jár Yorkshire-ban, ezért első pillantásra nem tűnik az élettől elrugaszkodott ötletnek, hogy elsőáldozó is legyen. De nem lehet.

Egy hároméves kislány, Amelia River senkitől nem kaphat vesét. Se most azonnal, se hamarosan, se pár év múlva, se semmikor.Erről ugyanis elvi döntés született. Amelia ugyanis szellemileg visszamaradott.

A Barbie baba már eddig is sok vihart kavart. Sok mindent a hibájául róttak már, de leginkább sohasem-volt, sohasem-lesz alakját nehezményezik, mert testképzavart okozhat.

Tegyük fel, kedves olvasó, hogy van egy kisgyereked, aki sajátos nevelési igényű.  Pénzt, időt, energiát nem sajnálva azon dolgozol a családdal és szakemberekkel, hogy jó és teljes élete legyen.

Milyen dolog az, hogy a többségnek figyelembe kell venni a kisebbség jogait, főleg ebben a gazdasági helyzetben!? Miért kéne rámpát építeni a kerekesszékeseknek vagy a kismamáknak?

Hogy milyen szavak jutnak eszembe az autizmusról? Csak egyet lehet vagy többet is? Az első mindenképpen a frusztráció, aztán a tehetetlenség, stressz, düh…

Ha hihetünk a híreknek, akkor a készülő új munkatörvénykönyv életbe lépése után talán nem kell majd szoronganiuk munkahelyük elvesztése miatt azon anyáknak, akik otthon maradnak beteg gyermekükkel.

Éjszaka sámlin a gyermek kórtermében, várandó anya a laticelen. Sérti a jogbiztonság elvét, hogy nincsenek meghatározva a kórházban ápolt gyermek mellett tartózkodó szülő elhelyezésének minimum követelményei.

Az asztmára való hajlam örökölhető, de a betegség kialakulása ellen már kezdettől fogva sokat tehetünk. Különösen azokban a családokban kell ügyelni a megelőzésre, ahol gyakoriak az allergiás betegségek.

A babát embrionális állapotban olyan genetikai jegyek alapján választották ki lombikbébi programban történő beültetésre, hogy megmenthesse végzetes örökletes betegséggel született testvérét.

Mandulaműtétet követően megnőhet a gyerekek súlya – vonták le a következtetést amerikai fül-orr-gégészek. Az indokok eddig tisztázatlanok, de valószínűleg a gyerekek étkezési szokásai változnak meg. 

Az édesanyák aggódva figyelik gyermekük súlygyarapodását. Eleget hízik-e a pici, megfelelő-e a súlyfejlődése? Csecsemőkorban gyakori panasz az étkezések után jelentkező bukás. Mikor kell aggódni miatta?