Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

hirdetés

legfrissebb cikkek

Ha igaza lesz a Berkeley kutatóinak, akkor a jövőben talán nem lesz szükség gyógyszerekre a mellrák gyógyításához. A most közzétett új módszerrel fizikai erőbehatással pusztítják a ráksejteket.

Onnan lehet biztosan tudni, hogy itt a május megszaporodnak a sajtóban a nyári vakációról szóló híradások. Ki nyári táborokat hirdet, ki ahhoz ad tanácsokat, mit kezdjünk a gyerekkel.

Ha belegondolunk, mi mindennek kell beleférnie egy-egy napunkba, akkor nehezen tudunk azonosulni azzal a megállapítással, hogy a női nem a lustábbik nem. Pedig egy kutatás szerint ez pontosan így van.

Te mire lennél képes be nem teljesült álmaidért? Ha Amerikában tennénk fel ak érdést, sokan rögtön rávágnák: ááá, a gyermekszépségversenyek világa, toddlers and tiaras... 

Ha azt mondom, „legjobb barát vagy barátnő”, akkor hozzám hasonlóan sokaknak egyetlen név, egy arc ugrik be. Jó eséllyel valamikor jó régről, a gyerekkorból, az óvodából vagy talán az általános iskolából.

Matekórán sokan szó szerint a túlélésre játszanak. De tényleg szó szerint: ilyenkor valami hasonló megy végbe, mint ami az állatok túlélési ösztönének alapját képezi, azaz az agy képtelen logikusan gondolkodni.

A SportGéza oldalon olimpiai bajnokok is mesélnek arról, hogy gyerekként verte őket az edzőjük papuccsal vagy úszódeszkával. Akkor még biztosan nagyon megszenvedték a rajtuk elkövetett sérelmeket, de később...

Az általános műveltség fogalma elég képlékeny lett az utóbbi időben, és egyre több felől hangsúlyozzák, hogy részét képezi a természettudományos tájékozottság meg a mindennapi gyakorlati ismeretek is.

A Pediatrics legfrissebb száma szerint a gyerekek 10 százaléka „szegül ellen” a biológiai neméhez kapcsolódó „elvárásoknak”, azaz ilyen arányban fordul elő, hogy egy lány nem lányként, egy fiú nem fiúként viselkedik.

Tükröm, tükröm... A Hófehérkéből idézett mondás manapság valahogy így hangzik: Jútyúb, jútyúb, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken? De ez a tükör nem mond határozott véleményt.

Betegség? Ferde hajlam? Bűncselekmény? A vélemények megoszlanak, de sokunknak rögtön a pedofília jut eszébe, ha olyasmit keresünk, aminél nagyobb bűnt nem lehet elkövetni gyermek ellen.

A „Stop Sugarcoating” (Elég a cukormázból) című kampány nagy vitákat kavart. A figyelemfelhívó képsorozatokon ugyanis kicsit vagy nagyon kövér, igazi hús-vér gyerekek szerepelnek.

A hétéves Denum Ellarby egy jónevű katolikus általános iskolába jár Yorkshire-ban, ezért első pillantásra nem tűnik az élettől elrugaszkodott ötletnek, hogy elsőáldozó is legyen. De nem lehet.

Az amerikai National Heart, Lung, and Blood Institute azt javasolta a közelmúltban, hogy minden gyereknél már 11 éves kor előtt történjen kötelező vizsgálat a magas koleszterinszint kiszűrésére.

Vannak olyan napok, amikor az ember már délelőtt tíz körül megállapítja, hogy na, ma kár volt felkelni. A tudományos álláspont szerint ilyenkor az anyának megeresztett telefon a leghatásosabb, a hatás kulcsa az oxitocin.

Tegyük fel, kedves olvasó, hogy van egy kisgyereked, aki sajátos nevelési igényű.  Pénzt, időt, energiát nem sajnálva azon dolgozol a családdal és szakemberekkel, hogy jó és teljes élete legyen.

Először valahol az Egyesült Államokban született meg az ötlet: mi lenne, ha a gyerekeket időnként bevinnék az idősek otthonába? Az elképzelést tett követte, s az eredmények magukért beszélnek.

Egy amerikai orvos igen szokatlan módon kívánja megoldani a gyerekkori elhízás egyáltalán nem elhanyagolható problémáját. Állami gondozásba velük!