Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

hirdetés

legfrissebb cikkek

A múlt héten hozta nyilvánosságra dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője, hogy jogi lépéseket fontolgatnak a Nebáncsvirág Egyesülettel és annak vezetőjével szemben.

Az Adelaide-i Egyetem kutatói egy lépéssel közelebb jutottak az univerzális influenza oltóanyaghoz; kimutatták, hogy az egyszerű orrspray formájában alkalmazott vakcina véd az influenza ellen.

Sorozatunk utolsó részében három betegséget veszünk sorra. A Hib-fertőzés elleni védekezés a vakcinológia sikertörténete, a járványos gyermekbénulás legutóbb Tádzsikisztánban pusztított, a kanyaró újra és újra visszatér.

Tegnap áttekintettük, mit gondolnak mások Európában a megelőzhető fertőzések elleni védőoltásokról. Most egyenként számba vesszük az egyes betegségeket, elsőként a tuberkulózist, a tetanuszt és a diftériát.

Az egyes európai – akár uniós, akár unión kívüli – országokban az életkor szerinti védőoltások, az ún. Nemzeti Immunizációs Programok (NIP), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásain alapulnak.

A vakcinák megjelenésével egyidős az ellenük harcoló, laikus csoportok tevékenysége is. Hiába vannak az antivakcinációs lobbi tagjai szám szerint kevesen, a hatásuk mégis kiszámíthatatlanul nagyra is nőhet.

Egy amerikai felmérés szerint száz emberből csak ötvenketten vannak, akik nem hisznek Andrew Wakefieldnek, tizennyolcan viszont sziklaszilárdan meg vannak győződve az igazáról. De ki is ez az Andrew Wakefield?

A szülők 75 százaléka mindenképpen beadatná lányának a méhnyakrák elleni védőoltást; általánosságban elmondható, hogy jelentősen nőtt azoknak a száma, akik a védőoltásokat kedvezően értékelik.

Az újszülöttkori és az anyasági tetanusz 170 millió anyát és csecsemőt veszélyeztet napjainkban is. Az 1 csomag = 1 védőoltás kampány idén is folytatódik, hogy közös erővel segítsen a veszélyeztetett országokon.

A rotavírus-vakcina alkalmazása óta világszerte csökkent a kórházi ápolást igénylő fertőzések száma. Egy tanulmány szerzői a védőoltás még szélesebb alkalmazására biztatnak. Mit mond a gyermekorvos a rotavírus-fertőzésről?

Andrew Wakefield, aki 1998-ban közölt tanulmányában összefüggést vélt felfedezni a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni vakcina (MMR) és az autizmus között, „aprólékosan megtervezett” csalást követett el.

Jövőre is támogatja a tolnai önkormányzat a HPV-oltás finanszírozását, a 13 éves lánykorosztály részére – döntött a tolnai képviselő-testület. A háromból egyet áll a város költségvetése. A vakcina ára a közelmúltban csökkent.

Gyermekbénulás elleni tömeges oltási kampányt kezdenek három közép-afrikai államban, miután a térségben az utóbbi két hónapban több mint 100 halálesetet okozott a betegség – közölték csütörtökön.

Egy brit egészségügyi vezető azt javasolja, hogy csak azokat a gyerekeket vegyék fel óvodába és iskolába, akik megkapták az MMR oltást. Ez talán rá tudná venni a szülőket arra, hogy beoltassák gyermekeiket.

Az amerikai szülész-nőgyógyászok szakmai kollégiuma (ACOG) új ajánlást jelentetett meg a terhesek influenza elleni oltásának szükségességéről. Egyértelmű álláspont, hogy a thiomersal nem káros a baba szervezetére.

Senki nem nyugtathatja magát azzal, hogy „á, az tőlünk messze van”, ha arról szólnak a hírek, hogy járvány tört ki a világ valamely pontján. A gyors közlekedési eszközök korában fél nap alatt bárhová eljut a kórokozó.

Hasonlót a hasonlóval lehet gyógyítani – állítják a homeopátia hívei, de tudományosan bizonyítani mind ez ideig nem tudták. De úgy tűnik, vannak dolgok, amit bizonyítás nélkül is készséggel elhiszünk, mert el akarjuk hinni, míg...

A krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók és a várandós nők jogosultak idén az 1,3 millió adag ingyenes influenza elleni védőoltásra - tájékoztatta az InfoRádiót az országos tiszti főorvos tanácsadója.