Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

hirdetés

legfrissebb cikkek

A múltkor azt kérdezte tőlem valaki, mit csináljanak a köldökzsinórvérrel: kérjék-e a megőrzését, és ha igen, akkor mekkora az esélye, hogy az erre áldozott pénz később "megtérül".

A „Születés utáni abortusz: miért muszáj az újszülöttnek életben maradnia?” című cikk szerzői szerint a szülőknek akár meg is lehetne adni a jogot, hogy legálisan véget vessenek újszülöttjük életének.

Nem számít ritkaságnak, ha egy nőnek negyven, sőt ötven felett születik meg első gyereke. A tudomány csodákra képes, már évek óta „nyugdíjban” lévő petefészkeket képes újra munkára serkenteni...

Egy férfit eddig úgy hatszáz gyerek nevezhet teljes joggal papának. A férfit Bertold Wiesnernek hívják, brit biológus, és évtizedek óta vezet egy meddőségi klinikát.

A béranyaság nem számít újdonságnak. A nemzetközi béranyaság sem, az anyákat ilyenkor gyakran az indiai nők köréből „bérlik”. Egy gyerekre vágyó párnak egy béranya.

Aimee Roseborrough 14 éve mássza szenvedélyesen a hegyeket és a sziklákat. És ebben a terhessége alatt sem fogja vissza magát, a 34. hétnél tart, de egyelőre esze ágában sincs lassítani.

Még csak pár napos az új Alkotmány, mely szerint: „Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.” 

Kevesen tudják, hogy az év melyik napján ünneplik a legtöbben a születésnapjukat szerte a világban. Nos, ez a nap szeptember tizenhatodika. Hogy miért pont ez? Egy kis matematika következik.

Ez a furcsa cím nem egy Guinness-rekordkísérletet takar, és nem is valami artistamutatványról van szó, hanem egy édesanyáról és a kisbabájáról, akit egy különös eljárással tudtak benntartani a szülésig.

A gyógyszeres abortusszal kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Egyesek szerint az abortusztabletta otthon is bevehető, ártalmatlan készítmény. Mások szerint a módszer nem is legális.

A koraszülések egy részéért – azokért, amelyekben korai magzatburok-repedés következik be – az amnionfolyadékban kialakuló és magzati membránokban lerakódó kalciumkristály lerakódások a felelősek.

Felfüggesztett fogházbüntetést kért Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászra Kiss Veronika ügyész kedden a Fővárosi Bíróságon. A többiek ugyancsak felfüggesztett fogház-, illetve pénzbüntetést kaphatnak.

Az ÁNTSZ adatai szerint 2004 óta évente 400 körül mozog azon intézeten kívüli szülések száma, ami a védőnők tudomására jut. Ezeknek 60-70 százaléka tervezett otthonszülés. 

A kislány nagyon korán, a terhesség 24. hetében jött a világra, hosszúsága csupán 22 centiméter, súlya 280 gramm volt. Öt hónapon át volt kórházban, de hazaengedésekor már 2500 grammot nyomott.

Az idősebb anyáknak nagyobb valószínűséggel születik nagy súlyú gyermeke, míg a kisebb súlyú újszülöttek gyakoribbak a fiatal anyukák körében – állapították meg holland kutatók csaknem tízezer anya adatai alapján.

A reprodukcióban fontos szerepet játszó szervek között aligha jutna eszünkbe a máj. Úgy tűnik azonban, hogy a máj ösztrogénreceptorainak döntő jelentőségük van a termékenység fenntartásában.

Kaliforniai kutatók szerint a terhes nők szervezetében egy sor vegyi anyag megtalálható, köztük olyanok is, melyeket már évekkel-évtizedekkel ezelőtt betiltottak, azonban még jelen vannak a környezetünkben.

Jogerősen pert vesztett csütörtökön a győri kórház egy ügyben, ahol csak méheltávolítással tudtak kezelni egy asszonyt. A másodfokon döntő Győri Ítélőtábla megemelte a nem vagyoni kár miatt fizetendő összeget.