Sok helyen tilos dohányozni április elsejétől. Pontosabban január elsejétől, de az első három hónapot türelmi időnek tekintették, ezért eddig nem bírságoltak. A három hónap viszont március végén lejárt.

Orvos-magyar szótár

Orvosi témájú szövegeket olvasva könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy "ez bizony nekem kínaiul van", de gyakorlatilag bárhol szembe jöhet velünk egy idegenül hangzó orvosi szó. Pedig az orvosi szaknyelv szavai nem kínai, hanem latin vagy görög eredetűek. 

Superman babakocsit tol

Katalógus nemi sztereotípiák nélkül

Ha azt mondom, a nemek közötti megkülönböztetés elleni harc, akkor azt mondod, Svédország. Merthogy a svédek élen járnak abban is, amit angol kifejezéssel „gender equity”-nek neveznek...

...de – nyilván ehhez kapcsolódóan – abban is, aminek az angol neve „gender neurtality”. Azaz mindkét nemet már a megszületésüktől kezeljük egyenlően. 

Ennek a mozgalomnak az újabb hajtása (vagy vadhajtása, döntse el mindenki maga) az az új játékkatalógus, ahol tudatosan szakítottak a nemi sztereotípiákkal. Úgy illik, hogy egy kislány babázzon? Nosza, ültessük versenyautóba. Pókember pedig tologasson inkább babakocsit ahelyett, hogy meghódítja a világot. De szerepel a katalógusban babakonyhában főzőcskéző kisfiú vagy éppen traktort vezető kislány is.

A Leklust nevű cég katalógusáról beszélünk, melynek igazgatója, Kaj Wiberg ezt mondja: „A nemi szerepek kérdése idejétmúlt dolog, és éppen itt az ideje, hogy szakítsunk velük. Hetvenegy éves vagyok, és mi, akik régóta dolgozunk a játékiparban, pontosan tudjuk, hogy Barbie babával a fiúk is szeretnek játszani, és a babaházat sem csak a lányok imádják.” Carl Emanuelsson, a svéd feminista szövetség képviseletében örömmel üdvözölte az ötletet. „Nagyszerű dolog, hogy a cég megpróbálja megmutatni az embereknek, hogy nem kell ragaszkodniuk a nemi szerepekhez. Az ilyesfajta példák más oldalról világítanak rá arra, hogy ki kell törnünk a ránk erőltetett szerepekből, mert azok csak arra jók, hogy gúzsba kössenek bennünket” – ujjongott a The Local című angol nyelvű svéd lapban.

A teljes cikket itt olvashatja.

 

(forrás: NőBlog)
Share on Tumblr
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!